Att byta fönster bostaden är en investering. Vilka fönster du väljer påverkar väldigt många olika faktorer, både estetiska och en praktiska aspekter. Så, vilka faktorer bör du då tänka på när det är dags att välja nya fönster? I denna korta guide presenterar vi tre saker att tänka på.

Energiförbrukning

Fönster är inte bara en utsikter, det är också en potentiell energitjuv. När man inhandlar nya fönster är det bra att titta upp hur väl dina nya fönster lever upp till olika energikrav. På nya fönster är det alltid angett, och om du är osäker är det bara att fråga i butiken.

Underhåll

Hur mycket underhåll behöver olika typer av fönster? Här kan det variera oerhört. Det finns dels fönster som nästan är helt underhållsfria, och sedan finns det de som med jämna mellanrum behöver skrapas och målas om. Det kanske inte låter som en sådan stor grej, men det kan lätt bli en mardröm om man har mycket annat i sitt liv som rullar på.

Estetik

Vad tycker du är snygg? Vilka krav har du på estetiskt utförande. Men kom ihåg att det här bara är en delaspekt. Många tycker till exempel att gamla träfönster är väldigt vackra, men de tänker inte alltid på alla andra aspekter av underhåll och energiläckage. Men naturligtvis finns även fönster som inte är av trä i olika utföranden. Välj de som du tycker är vackra!